Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Tutustuessaan uusiin tietojärjestelmiin, ihminen on ennen järjestelmän toimintalogiikan omaksumista usein hieman "eksyksissä". Käyttöliittymäsuunnittelua voi opiskella vaikkapa Metropoliassa. Mahdollisuus tähän ei kuitenkaan helpota tilannetta, jossa lähes ilman perehdytystä jollain täysin käsittämättömällä logiikalla toimivalla verkkopohjaisella systeemillä pitäisi tavallisin aivoin varustetun ihmisen pystyä tekemään nopeasti jotain todella tärkeitä töitä.

Koulutuspäällikön sijaisena toimiessani olen vihdoin nähnyt koko kirjon Metropolian sähköisiä työvälineitä. Ei ole ihme, että Metropoliassa käytetään paljon resursseja siihen, että ihmisiä koulututetaan käyttämään näitä järjestelmiä. Mitään taetta ei kuitenkaan ole siitä, että kerran opittu järjestelmä pysyisi samanlaisena vuodesta toiseen. Uutta on opittava säännöllisin väliajoin, kun ohjelmistoihin tai järjestelmiin tehdään päivityksiä.

Kun työt eivät suju odotetulla aikataululla, johtuen järjestelmän logiikkaan tottumattomasta käyttäjästä, pitäisikö mahdollisesti kertyvien ylityötuntien olla lopulta työntekijän häpeä (mitäs on niin hidas) vai miten tilanteeseen olisi rationaalisinta suhtautua? Tuskin aivan yksin tuskailen näiden kysymysten äärellä. Tai sitten vika vain on minussa ;o)

Pariisista

Kulttuurin ja luovan alan klusterin johtaja koulutuspäälliköineen matkustivat perjantaina 11.3.2011 Pariisiin strategiavetäytymiseen. Kulttuurituotannon koulutuspäällikön sijaisen roolissa pääsin paikalle mukaan. Raportoin matkasta täällä . Myös kamera on mukana, mutta valitettavasti olen ottanut mukaani väärän datakaapelin, enkä saa siirretyksi kuvia kamerasta koneelle ennen kuin ensi viikon keskiviikkona kotiuduttani.

Kun olimme Helsinki-Vantaan lentokentällä odottamassa Pariisin-koneen lähtöä, samaan aikaan Japanissa tärähteli maa järisyttävin seurauksin. Pariisiin saavuttuamme matkaohjelma oli täynnä. Vasta iltapäivällä uutiset tavoittivat meidät. Hotellihuoneissa BBC World News tarjoaa päivitystä tilanteeseen. Toivottavasti opiskelijoitamme tai henkilöstöämme ei juuri nyt ole katastrofialueella.

Tiedottaja/tuottaja -pestini kaksi täyttä vuotta VOIMAA-hankkeessa tuli täyteen 1.1.2011. On ollut ilo saada kehittää, tuottaa, tiedottaa, luoda, järjestää, suunnitella, toteuttaa, verkostoitua, matkustaa ja oppia uutta joka päivä. Olemme saaneet paljon aikaiseksi, mutta viimeiset ponnistukset ovat vielä edessä. Parasta hankkeessa ehkä on ollut se, että huolimatta hankesuunnitelmasta, joka on raamattumme, on ollut täysin mahdotonta odottaa ennakkoon, mitä on odotettavissa. On tehty jotain ennenkokematonta; on asetettu tavoitteet ja jaettu vastuut. Sen jälkeen on ryhdytty rohkeasti toimeen. Välillä on analysoitu tekemisiä ja jatkettu jälleen eteenpäin. Kiitos kaikille uusille ihmisille, jotka tähän mennessä olen hankkeen kautta tavannut!

Projekti on vaikuttanut jokaiseen siihen osallistuneeseen eri tavoin. Osallistujia on ollut paljon ja he ovat olleet mukana eri vaiheissa hanketta: toiset alusta asti, toiset vasta loppuvaiheissa. Toiset sataprosenttisella työajalla, toiset muutaman sekunnin kestäneellä kättelyllä.

Itselleni VOIMAA on ennen kaikkea virittänyt aivotaajuuksia, joita en tiennyt olevan olemassa. Suurin oivallukseni VOIMAAn aikana on ollut avoimen kommunikaation ja siihen liittyvien henkilökohtaisten viestintävalmiuksien sekä oman persoonan avoimuudelle altistamisen merkitys. Käytännössä harjoitukset avoimesta kommunikaatiosta ovat keskittyneet sosiaalisen median kautta toteutetun viestinnän kehittämiseen. Huolimatta viestintäkanavista, jos avoimuutta ei ole, syntyy turhia väärinkäsityksiä, kitkaa ja sen myötä yhteistyö vaikeutuu.

Hanke on vienyt ajatuksia myös yhteisöllisyyden pohtimiseen, joka linkittyy luonnollisesti yhteistyöhön, yhteisöissä toteutuvaan kommunikaatioon, yhteisön jäsenten välillä tapahtuvaan luottamuksen herättämiseen ja myönteisen ilmapiirin luomiseen ja ylläpitoon.

Laajemmassa skaalassa hankekokemuksieni jälkeen toivoisin näkeväni, että TKI-toiminta vakiintuu vähitellen osaksi ammattikorkeakoulun perustyötä, opetusta. Miten Metropolian kaikkien TKI-projektien olemassaolosta saataisiin levitettyä talon sisällä parhaiten tietoa ja niiden toteuttajista (myös määräaikaisista) saataisiin osa Metropolia-yhteisöä, on ehkä se suurin haaste. 

Projektityössä asiat, ajatukset ja ihmiset kehittyvät. Järjestelmät, prosessit ja systeemit seuraavat perässä.


Kuka, mitä?

Tänne kerätään kokemuksia wikin käytöstä VOIMAA-projektin AV-tuotannoissa:

Bloggaajat:

 

 
You must log in to comment.