Error CSS Stylesheet macro - URL 'http://users.metropolia.fi/~m0702799/reititin/graffa/harmaa_ylatausta.jpg' is not on the allowlist. If you want to include this content, contact your Confluence administrator to request adding this URL to the Allowlist.

09:00-10:30

Avajaisistunto; Opening and Keynote Speaker   Chair: Charles Ess

09:00-09:30

Introduction and Welcome Charles Ess and Fay Sudweeks (Co-Chair) and  FIRST LOOKS AT CATAC 2012 Charles Ess

  • Charles Ess toivotti tervetuleeksi ja esitteli organisaation ja kertaoi osanottajista, joita on hieman yli 50 runsaasta 20 maasta. .

  • Catac- konfernssien sarja on jatkunut jo 14 vuotta.
  • Totuttuun tapaan hän teki myös ensi silmäyksen / katsauksen papereihin, joita on käsittelyssä ja niiden teemoihin.


  • Tällä kertaa yksi keskeisistä teemoista on demokratia, jota lähestytään arabi-kevään ja aasian tapahtumien kautta sekä henkilökohtaisen yksityisyyden suojan/henkilökohtaisen "tilan" ja toisaalta yhteisöllisyyden ja ns. kolmannen "tilan" (Space) kautta.


  • Toinen keskeinen teema on: Onko "kulttuurilla" enää merkitystä ? Sitä tarkastellaan useissa papereissa oppimisen ja koulutuksen kautta sekä useissa muissa esityksissa erilaisista näkökulmista. Osassa vastataan kyllä ja osassa vastaus on ei.  EI- esityksissa sen sijaan väitetään sukupuolen tai iän  olevan merkityksellistä.


  • Kolmantena kokonaisuutena voidaan sanoa olevan teema, joka liittyy kuviin ja visuaalisuuteen.



  • Tätä seurasi käytännön asioiden esittely, kuten konferenssimaterialait, missä wc:t jne. Samoin esiteltiin "veteraanit" ja "paikalliset", joiden puoleen voi aina kääntyä.

 

 

09:30-10:30

*Keynote Address: *LESSONS FROM EGYPT: The roles and limits of social media in political activism and transformation Dr. Rasha Abdulla
(American University in Cairo)


Erityisen mielenkiintoinen keynote, sillä juuri kuultiin Egyptin vaalien tulos.



Lyhyesti hän kommentoi vaalien tulosta, jossa Mubarakin hallinnon viimeinen pääministeri hävisi ja valtuksi tuli muslimiveljeskunnan ehdokas. Siis Egyptistä tulossa islamilainen valtio ? Tosin ero oli todella vähäinen, joten stabiloitumista ei todennäköisesti ole odotettavissa aivan lähiaikoina



Hän käsittelee esityksessään Egyptin internetvallankumousta ja olisko se sitä ? Tarkasteluajankohtana ovat vallankumouksen alkuvaiheen päivät.

Egyptissä 90 minjoonaa asukasta, lukutaidottomuus 30 %, köyhyysrajan alla n. 30 %, internet-käyttäjiä runsaat 30 miljoonaa. mobiililaitteita yli 90 miljoonaa.



Kävi lyhyesti läpi yhteiskunnallisen tilanteen ja ei-poliittisuuden, joka Egyptissä vallitsi ja kuinka  valtion turvallisuuselimet puuttuivat mihin tahansa asiaan, joka saattoi viitata epäilyttäviin asioihin kuten esimerkiksi positiivisen ajattelun kurssit yliopistolla tai mietiskelyyn liittyvät tapahtumat.


Tämä tilanne selittää sen, että juuri egyptissä nuorison sosiaaliset verkostot ja ryhmät ovat olleen hyvin suosittuja jo vuodesta 2008-09. Siitä syystä egyptissä ollaan käytetty nimitystä "People' s Democratic Republic of Facebook"


Käy läpi FBn toimintaperiaatteita versus egyptiläinen yhteiskunta ja kuinka se on vaikuttanut siihen miten ulkomaailman kanssa viestitään ja ollaan vuorovaikutuksessa.
Käy läpi Wael Abbasin - tapauksen (Bloggeri jo vuodesta 2007).  Hänen keskeinen ansioinsa on, että aloitti poliittisten ja yhteiskunnallsiten asioiden kertomisen ja esimerkkinä video, jossa poliisi pahoinpiteli bussikuskia. Aiheutti valtavan myrskyn Egyptissä. Lopputulos oli, että poliisit vangittiin ja tuomittiin. Tämä oli ensimmäinen kerta koko  Egyptin historiassa, kun viranomainen tuomitaan.


Esitteli myös "jo riittää"-liikeen, joka aloitti jo  2005 ja sen merktys oli se, että kaduilla oli ihmisiä ja se tieto levitettiin verkossa videoina.


Kolmas merkittävä liike "Huhtikuun 6. päivän nuoriso",  Ollut vuodesta 2008, jolloin facebookissa ensimmäisen kerran kehoitettiin jäämään kotiin protestina. Saman päivän aikana sivuille oli liittynyt jo 73.000 jäsentä.  Liikeen aloitti nuori kotiäiti.


Lisäksi hän esitteli sivustoja, joilla on ollutr suuri vaikutus (Khaled Said - aleksandrialainen, Mohammed ElBaradai - ent. atomienergiajohtaja) Erityisesti Khaled Saidilla ollut todella suuri merkitys, sillä hänen persoonansa on ollut poikkeuksellisen lähestyttävä ja  ikäänkuin jokaisen käveri.


Yksi ryhmä on  tahrirdiaries.org ,, joka ei juuri koskaan kokoonnu vaan toimii ainoastaan verkossa. Klassinen liike on myös, se joka kuvaa  erilaista materiaalia kaduilla ja esittää niitä pop-up tyyliin käduilla. Lakana esiin ja show on valmis.


Kertoi myös juuri viime yönä Korkeimman oikeuden päättämät lisäykset perustuslakiin ja käytännössä se vie presidentiltä kaiken vallan. Oikeuslaitoshan on Mubarakin hallinnon miehittämä. Joka tapauksessa pari tuntia sen jälkeen aamuyöstä oli jo pystyssä FB-sivu, joka vastusti lisäyksiä ja siinä oli  jo muutama satatuhatta kaveria.
 

Kertoi esitykseessään niiden verkkoliikkeiden synnyt, jotka olivat merkittävästi vaikuttamassa ja vaikuttavat Egyptin tapahtumiin.

Keskustelussa nousi esiin kysymyksiä sukupolvista ja heidän toimintatapojensa eroavaisuuksista, eroista sosiaalisen median käytöstä Iranissa ja Egyptissä tai Tunisiassa. 



You must log in to comment.