Metropolis Helsinki - scifi tulevaisuuden suunnittelun ja muotoilun apuvälineenä

Kuinka opettaa luovia aloja tulevaisuussuuntautuneesti? Voiko tulevaisuuden designtutkimusta tehdä pohtimalla tieteisutopioita? Tuottaako scifi-elokuvan tekeminen uusia ideoita ja parempia suunnittelijoita?


CoClap- VIDEOKUVAUSTA

Ryhmämme muusikko Pekka vietti yötämyöden aikaa tehden CoClapin videoille musiikkitaustat. Keskiviikkoaamuna pääsimme ryhmänä suunnittelemaan taputuskuviot ja harjoittelemaan niitä. Saatoimme hieman aiheuttaa hämmennystä Tavi-talon tietokoneaulassa, kun ringissä taputtelimme käsiämme yhteen... Yksinkertaisuus ja helppous ovat kantavana ajatuksena, jotta ihmisten osallistumiseen taputukseen on mahdollisimman matala kynnys.

Valmistelujen jälkeen pääsimme Tavitalon monikamerastudioon kuvaamaan videomme! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja saimme videot purkkiin hyvin nopeasti, kun oikea tekniikka kuvauksille löytyi! 


/Laura

Ohita

tämä

(: 

ke 22.8

H146

Metropolis 2011 -intensiiviviikko järjestetään 29.8.-2.9.2011. Teemana tulee olemaan erittäin todennäköisesti Jätkäsaaren kaunkisuunnittelu. Katso kokousten antia täältä.

Seuraava tapaaminen on 17.5.2011 klo 13 Tavi-talossa, digilabrassa. Käymme myös tsekkaamassa 19.5. klo 14 Jätkäsaaren Huutokonttorin.

Syksyn 2010 intensiiviviikon suunnittelu käynnistyi 17.12. Hämeentie 161:n digilabrassa innostuneella keskustelulla viikon aiheesta ja rajauksesta. Suunnittelumateriaali kerääntyy tänne ja ensimmäisen tapaamisen muistio on täällä.

Tulevan toiminnan suunnittelua

Metropolis 2011 - syksyn 2011 intensiiviviikko

Metropolis 2012 - syksyn 2012 intensiiviviikko


Metropolis-muistiot

Metropolis Helsinkiin liittyvät muistiot, muistiinpanot ja esitteet.


 1. Hienosti sait Juhana koottua eilisen keskustelun ja kypsyteltyä sitä eteenpäin. Klusterimme T&K-strategiaa ajatellen Metropolis Helsinki on yksi selkeä linjaus. Tässä yhdistyy eri alojen osaamisemme ja voimme luoda omaa T&K-työn profiiliamme. Otetaan heti alusta alkaen mukaan myös vahva kansainvälinen näkökulma. Näin saamme rakennettua kumppanuusverkostoa, jota tulemme tarvitsemaan tulevissa rahoitushaussa. Hanke houkuttelee varmasti tulevaisuudessa meille vaihtoon opettajia ja opiskelijoita. 

 2. Muutamia lukuvinkkejä tulevaisuusorientoitumiseksi (kirjallisuudestahan sinänsä on oikeastaan runsauden pulaa... ja samalla välineistä hiljaisten signaalien tunnistamiseen huutava pula)

  Hiltunen, Elina WHERE DO FUTURE-ORIENTED PEOPLE FIND WEAK SIGNALS? http://www.tse.fi/FI/yksikot/erillislaitokset/tutu/Documents/publications/eTutu_2007-2.pdf. Elina kirjoittaa ylipäätänsä erittäin kiinnostavasti heikkojen signaalien paikatamisen problematiikasta.

  FinnSight 2015, Tekes: http://www.tekes.fi/julkaisut/FinnSight_2015_laaja.pdf ... Tekes pitää yllä myös linkkilistaa, josta löytyy monenmoista http://www.tekes.fi/TilastotJaVaikutukset/ennakointi.html

  Signaaleja: Stakesin tulevaisuusraportti 2006 / Lauri Vuorenkoski, Mauno Konttinen, Minna Sinkkonen (toim.) Helsinki: Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, 2006. Työpapereita 8/2006 / Stakes http://www.stakes.fi/verkkojulkaisut/tyopaperit/Tp8-2006.pdf

  Oliko Kiasmassa (vai onkohan se vasta tulossa) tulevaisuuden skenaarioiden ympräille koottu näyttely? Sattuiko kukaan käymään siellä?

  1. Elinan juttua heikoista signaaleista löytyy suomeksi lyhennettynä täältä: http://yritys20.com/kirjan-sisalto/luku-3-yritys-20-ja-tulevaisuuden-ennakointi/

   1. Myös Työ- ja elinkeinoministeriön vasta käynnistetty Luovan talouden kehittämishanke on tämän meidän juttumme kannalta mielenkiintoinen. Luovien alojen yrittäjyyden kehittämisstrategiassa 2015 visioidaan suomalaista luovaa toimialaa hyvin meidän ajatteluun sopivasti http://www.tem.fi/files/19795/Luovat_alat.pdf Strategian yksi painopiste on kehittää alan toimintaympäristöä kehittämällä juuri alaan liittyvää ennakointia.

 3. Terve,

  Sami ilmoittautuu mukaan Juhanan kutsumana torstain kokoukseen. Samalla tiedoksenne, että tv- ja radio-opiskelijat voisivat ottaa pienen varaslähdön tähän projektiin kevään TV-dokumentti/reportaasi-kurssilla (maalis-toukokuu). Siitä voisi saada jonkinlaista pilottia ja toivotamme tervetulleeksi muiden linjojen henkilöstöä ja opiskelijoita. Mutta jatketaan torstaina aiheesta.

 4. Hei, lisäsin tonne loppuun tollasen recently updated -kilkkeen. Sopisiko se olemaan siellä? Näkisi vähän, mitä tänne on päivitetty. Vai olisiko siihen joku muu fiksu tapa (tiedän, että RSS, mutta en ole tottunut oikein käyttämään sitä).

  1. Toi on hyvä pitää jossain vaiheessa varmaan funtsia tätä etusivua vähän uusiksi kun alkaa olemaan aika paljon settiä...

  1. Hienosti toteutettu. Tossa videossa mua vain rupes mietityttämään aika ja se miten hitaasti teknologia yleistyy. Se mihin kyetään on täysin eri asia nytkin kuin se millä mennään pääsääntöisesti.

   7.3.2009

   m0601290

 5. http://vimeo.com/3365942 World Builder. Erittäin kiinnostava lyhytelokuva, ja kauniisti tehty!

  7.3.2009

  m0601290

  1. Aika hienosti tehty. Cool.

   1. Niin, pitäsköhän nää linkit koostaa johonkin ideariihi-alasivulle muuten? Jos näitä rupeaa jatkossa enemmän tippumaan, eikä ne sovi minkään työryhmän alle.

    7.3.2009

    m0601290

    1. Hyvä idea eli anna palaa vaan (:

 6. Tää on nyt kivan siisti, mut on tosi epäkäytännöllistä navigoida ryhmäsivuille, ja se recently updated-härpäke oli kätsy. voisin laittaa semmosen meidän omalle sivulle. Oisko mahdollista saada tänne johonkin nopeammat suorat linkit työryhmiin?

  14.4.2009

  m0601290

  1. Joo sen recently-updated-makron voi siis laittaa minne tahansa sivulle. Sori kun tuli lisää klikkauksia. Pistäkää vaan tohon Metropolis-tuotanto-paneliin suorat linkin kaikkialle mihin tarviitte.

   1. Hei, tiiätkö miten sais ton filtteröidyn (labeloidun) recently updated makron näyttää updated myös niihin labeloituihin sivuihin tulleista kommenteista? Vähän per-cstä on se, että joko näyttää koko spacen kaikki tapahtumat (ei mitenkään luokiteltu miten rajataan), tai sit ne labeloidut sivut ja vain sivujen muutokset ilman kommentteja. :/

    14.4.2009

    m0601290


Atlassian Confluence 4.2.8