Reittikartta Googlessa

Huoltoauto / Sampo Tanskanen puh. 050 - 440 2362
Antti Pönni  040 - 184 9204

Yleistä:

Tour de Metropolia on pyöräilytapahtuma, jonka tavoitteena on edistää pyöräilyä Metropoliassa. Se on lyhyistä etapeista muodostuva, Metropolian eri toimipisteitä sivuava kierros, joka soveltuu kenelle tahansa peruspyöräilijälle. Liikkeelle voi lähteä miltä kampukselta tahansa (ks. aikataulutus). Etapit ovat pituudeltaan n. 10-15 km ja koko reitti n. 60 km.

Tour de Metropolia on avoin kaikille - tänä vuonna myös opiskelijoille. Kyse ei ole kilpailusta, jossa otettaisiin aikaa, vaan mukavasta ajelusta, johon kuka tahansa voi tulla mukaan. Kunnon ja fiiliksen mukaan osallistua voi haluamalleen määrälle etappeja: yhdelle, useammalle tai kaikille. Etappien välin ehtii mainiosti ajaa tavallisen sunnuntaipyöräilijan vauhdilla. Tavoitteena on edistää hyvää pyöräilyfiilistä ja innostaa kaivamaan fillari esiin tallista ja käyttämään sitä - ehkäpä joskus jopa työmatkavälineenä.

Tour de Metropolia 2011 järjestetään 6.5.2011. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittautuminen tapahtuu Metropolian wikissä sivulla Tour de Metropolia 2011 - ilmoittautuminen . Osallistujat saavat Tour de Metropolia 2011-t-paidan. Paitoja on rajallinen määrä ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä..

Reitistä:

TdM 2011 teemana on "neljän kampuksen kierros". Ideana on se, että reitti kiertää läpi Metropolian suunnitteilla olevat neljä kampusta: Myyrmäen, Leppävaaran, Arabianrannan ja Myllypuron. Käytännön syistä reitti kiertää myös Tikkurilan toimipisteen kautta. "Myllypuron kampusta" edustaa reitillä Liikuntamylly. Reitti ei kulje Helsingin keskustan kautta, mutta keskustalta tulijoilla on mahdollisuus ajaa oma "bonusetappinsa" Bulevardilta Vanhalle viertotielle. 

Reitin lähtö- ja päätepisteeenä on Vanhan viertotien toimipiste, jossa on myös saunomismahdollisuus Tourin jälkeen. Omat pyyhkeet ja peseytymisvälineet mukaan.

Reitti muodostuu etapeista, joiden pituus on 7-17 km.

Reitin kokonaispituus on n. 60 km

Reitin voi ajaa kokonaan tai osallistua yhdelle tai useammalle etapille.

Reitissä toteutetaan neljän kampuksen kierroksen ideaa siten, että reitti kiertää Myllypuron kautta. Reitti ei myöskään kulje keskustan kautta.

Keskustasta (Bulevardi / Kalevankatu-Albertinkatu / Ruoholahti) tuleville on mahdollisuus osallistua varsinaisen kierroksen sijaan bonusetapille Bulevardi - Ruoholahti - Vanha viertotie. Bonusetappi totetutuu, mikäli osallistujia on.

HUOM! PÄÄTEPISTEESSÄ SAUNOMISMAHDOLLISUUS JA PIENI UIMA-ALLAS. OMA PYYHE, PESEYTYMISTARVIKKEET JA UIMAPUKU MUKAAN.

Saunoja on yksi naisille ja yksi miehille pukuhuoneineen ja kaappeineen. Uima-allas on yhteinen, ja siksi ota uikkarit messiin, jos pulahdat altaalle!

Allasosastolle ei saa viedä ruokia eikä juomia. Katamme salaattilounaan, leivät ja levitteet sekä virvoitusjuomia lähelle ravintolaa olevaan tilaan. Ruokaa on riittävästi, joten älä jätä tätä mukavaa yhdessäoloa väliin!

Etapit ja aikataulu

Etappien lähtöpisteisiin kokoonnutaan viimeistään 15 minuuttia ennen lähtöä.

Ohessa alustava aikataulu ja alustavat reitit pyöräilyn ja kävelyn reittioppaassa. Oheiset reittioppaan linkit ovat suuntaa antavia ja ne tarkentuvat vielä.

1. Vanha viertotie - Hämeentie   7 km 10.00-10.30.  

Lähtöpiste: Vanha viertotie 23, etupiha. Paikalla viimeistään 9:45.

http://pk.hsl.fi/#mapcenter(point*2551780*6678172)mapzoom(5)from(address*Vanha%20Viertotie%2023%2C%20Helsinki)to(address*H%C3%A4meentie%20161%2C%20Helsinki)

Reitti kulkee Vihdintien kautta Hakamäentielle ja Koskelantielle, josta koukataan Vanhankaupungintien kautta Hämeentien toimipisteeseen. Aluksi ajetaan Vihdintien risteykseen ja ylitetään Vihdintie. Tämän jälkeen jatketaan Vihdintien pohjoispuolta (Etelä-Haagan puoli) kohti Mannerheimintien / Hämeenlinnantien alittavaa tunnelia. (Alitus on mahdollinen myös eteläpuolelta, mutta alikulkutunneli on tietyön takia vain runsaan metrin levyinen). Tunneli alitetaan ja siirrytään Hakamäentielle. Jatketaan Hakamäentien pohjoispuolen pyörätietä kohti itää (Pasilaa ja Koskelaa). Pyörätie etenee muuten Hakamäentien vartta, mutta risteyskohdissa on alikulut ja pyörätie kiemurtelee hieman. Tie päätyy Käpylään / Koskelantielle. Mäkelänkatu ylitetään liikennevaloissa, joiden jälkeen n. 100 metrin päässä on uudet liikennevalot: reitti siirtyy Koskelantien kaistojen keskellä olevalle erilliselle pyörätielle. Tätä pyörätietä ajetaan niin pitkään kuin sitä riittää (välillä yhdet valot) jonka jälkeen ylitetään Koskelantie ja siirrytään menosuuntaan nähden Koskelantien oikealla puolella olevalle pyörätielle. Ajetaan Lahdeniten / Kustaa Vaasan tien ylittävän sillan yli. Sillan päässä olevien liikennevalojen jälkeen käännytään heti viistosti oikealle  Vanhankaupungintielle. Tien päässä näkyykin jo Hämeentien toimipiste. Ylitetään Hämeentie varoen ja ajetaan Vanhankaupunginlahden puoleiselle sisäpihalle.

2. Hämeentie - Myllypuro (Liikuntamylly) 7 km  10:45-11:15. 

Lähtöpiste: Hämeentie 161 sisäpiha. Paikalla viimeistään 10:30.

http://pk.hsl.fi/#mapcenter(point*2557193*6679679)mapzoom(5)from(address*H%C3%A4meentie%20161%2C%20Helsinki)to(poi*Liikuntamylly%2C%20Helsinki)via((point*2556768*6679594)(point*2557199*6680207)(point*2558968*6680107)(point*2559499*6680025)())routingmethod(tarmac)

Reitti kulkee Matinsillan yli Vanhankaupunginlahden toiselle puolelle, josta jatketaan Viikintielle ulkoilutietä pitkin; aluksi talojen sivuitse kulkevaa tietä ja sitten viistosti oikealle asfalttiluiskaa hiekkatielle, josta käännytään oikealle Viikintien suuntaiselle pyörätielle (ylämäki!). Viikintien vartta ajetaan Tilanhoitajankaaren liikennevaloihin asti (parin liikenneympyrän ohitse). Tilanhoitajankaarta pitkin ajetaan, kunnes tie päättyy Latokartanonkaaren risteykseen, josta käännytään oikealle (Valintatalon kohdalla). Latokartanonkaarta jatketaan ensin mäki ylös ja alas niin pitkälle kuin pyörätietä riittää. Sen jälkeen ylitetään tie ja siirrytään Kehä I :n suuntaisesti kulkevalle pyörätielle edelleen samaan suuntaan jatkaen. Pyörätie kaartaa lopulta lievästi oikealle ja nousee heti mäkeä ylös vasemmalle. Tie tulee T-risteykseen, josta käännytään oikealle ja päädytään Myllytuvantielle. Jatketaan vasemmalle Myllypurontien risteykseen, ylitetään se suojatietä pitkin ja jatketaan pyörätietä vasempaan. Jatketaan pyörätietä, kunnes tien vasemmalla puolella on Liikuntamyllyn parkkipaikan viitta. Ylitetään tie seuraavan suojatien kohdalta ja ajetaan metroradan ylittävää siltaa alas Liikuntamyllyn parkkipaikalle (kannattaa varoa autoja). Parkkipaikka sijaitsee metroradan ja Kehä I:n välissä. Tapaamispaikkana parkkipaikan perimmäisin osa.

3. Myllypuro (Liikuntamylly) - Tikkurila  n. 12 km 11:30-12:20.

Lähtöpiste: Liikuntamylly, parkkipaikka. Myllypurontie 1. Paikalla viimeistään 11:15.

http://pk.hsl.fi/#mapcenter(point*2558048*6686203)mapzoom(4)from(poi*Liikuntamylly%2C%20Helsinki)to(street*Vantaanaukio%2C%20Vantaa)via((point*2560007*6679801)(point*2559726*6680201)(point*2558218*6680941)(point*2559200*6683031)(point*2557712*6686418))

HUOM! Reittioppaan ehdotus ei aivan tarkka.

Liikuntamyllyn parkkipaikalta poistutaan sivuportista Kehä I suuntaisesti kulkevalle pyörätielle: siitä lasketaan mäki alas oikealle ja käännytään välittömästi vasemmalle Kehä I alittavaan tunneliin. HUOM!. Koeajon aikaan heti tunnelin alituksen jälkeen oli pehmeää hiekoitushiekkaa melko paljon, kannattaa varoa. Tunnelin jälkeen jatketaan pyörätietä tunnelin jälkeen viistosti etuvasemmalle Kontulan suuntaan (pieni nousu).   Ensimmäisissä liikennevaloissa (ensin suoraan menevät liikennevalot ja välittömästi niiden jälkeen valot vasemmalla puolen) ylitetään Kontulantie (tulosuuntaan nähden vasemmalle) ja jatketaan Kurkimäentien reunaa kulkevaa pyörätietä kohti Kivikkoa. Kun saavutaan Kivikonkaaren risteykseen,  ylitetään tie Valintatalon kohdalla ja käännytään vasemmalle, ja edelleen vasemmalle Kivikontielle ja lopulta oikealle Kivikonlaidan mäkeä alas. Ohitetaan Kivikon jäteasema ja jatketaan pyörätietä eteenpäin. Kivikon teollisuusaluetta lähestyttäessä käännytään oikealle hiekkatielle kohti Kivikon ulkoilualuetta (välittömästi ennen bussivarikkoa). Jatketaan suoraan teollisuusalueen ja ulkoilualueen rajalla kulkevaa pyörätietä kääntyen risteyskohdissa aina vasemmalle ja noustaan lopulta vasemmalle kaartuvaa mäkeä ylös harjanteelle (josta näkymä Malmin lentokentän suuntaan). Jatketaan mäkeä alas ja käännytään heti vasemmalle Porvoonväylän ylittävälle sillalle kohti Jakomäkeä. (Sillan päässä on isoja betoniporsaita, kannattaa varoa). Sillan jälkeen ajetaan lyhyt kadunpätkä Jakomäentielle ja käännytään heti vasemmalle, mäkeä alas ja Lahdenväylän ylittävälle sillalle. Sillalta laskeudutaan Tattariharjuntien ylittävään risteykseen. HUOM! Mäessä tehty tietöitä ja yhdessä kohdassa asfaltti puuttuu, pehmeää hiekkaa!  Mäki päättyy autoväylään, joten on syytä ajaa hiljaa.

Tattariharjuntie ylitetään varoen suojatietä pitkin, minkä jälkeen jatketaan oikealle Tattariharjun vartta kulkevaa pyörätietä pitkin, kunnes tullaan Suurmetsäntien liikenneympyrään. Suurmetsäntie ylitetään ympyrän kohdalla ja jatketaan vasemmalle Suurmetsäntien suuntaista pyörätietä pitkin aina junaradalle asti.  Junarataa ei aliteta, vaan jatketaan radan suuntaista pyöräreittiä oikealle (pohjoiseen). Reitti kulkee Puistolan asemalle menevän alikulun ohitse, minkä jälkeen noustaan ylös ja ylitetään Tapulikaupungintie/Suuntimotie. Tässä kohden alitetaan rata. Käännytään siis oikealle ja heti vasemmalle radan alittavaan tunneliin (tehdään siis silmukka). Tunnelin jälkeen taas käännytään oikealle ja heti vasemmalle radan suuntaiselle pikkukadulle. Kun pikkukatu tekee mutkan, jatketaan suoraan radan vartta seuraavaa hiekkatietä pitkin. Tie kaartaa lopulta vasemmalle ja päätyy Heurekan luokse. Heurekan kohdalla Keravanjoki ylitetään kävelysiltaa pitkin ja jatketaan suoraan alikulkutunneliin ja sen jälkeen oikealle.  Tikkurilan toimipisteelle voidaan ajaa jatkamalla Ratatien vartta Lummetielle asti ja kiertämällä kortteli ympäri Vantaanaukiolle. Aiemmin käytetty puiston läpi kulkeva oikoreitti ei ollut koeajon aikaan käytettävissä rakennustöiden takia.

4. Tikkurila - Myyrmäki n. 17 km 12:30-13:45 (pääosin sama kuin viime vuonna)

Lähtöpiste: Vantaanaukio (Lummetie 2 toimipisteen pääoven edusta). Paikalla viimeistään 12.15.

(Melkein oikea) Etappi 4 Kevyen liikenteen reittioppaassa (http://kevytliikenne.ytv.fi/#from%28point*2557443*6686600%29to%28address*Leiritie%201%2C%20Vantaa%29routingmethod%28shortest%29mapcenter%28point*2557280*6686172%29mapzoom%284%29via%28%28point*2556548*6686896%29%28point*2555080*6685940%29%28point*2553963*6684075%29%28point*2552691*6685250%29%28point*2548631*6683313%29%29)

Etapin 2 reittiä en saanut millään asetuksilla menemään kokonaan oikein; ylläolevassa linkissä vielä 2010 reitti (muuten sama, mutta ajetaan Keravanjoen eteläpuolta / Helsingin puolta Kirkonkyläntielle asti).

Yleiskuvaus:

Reitin lähtöpisteenä on Vantaanaukio Metropolian Tikkurilan toimipisteen (virallinen osoite: Lummetie 2b) pääoven edustalla. Lähtijöiden tulee olla paikalla viimeistään klo 112:15.

Reitti kulkee Keravanjoen rantaa Kirkonkyläntielle asti, sieltä  Vanhaa Tuusulantietä Haltialaan, Kuninkaantammentietä Hämeenlinnantielle ja sitten Kaarenmäen / Vaskipellon kautta Myyrmäkeen. Päätepisteenä on Metropolian Myyrmäen toimipiste, Leiritie 1. Helsingin ja Vantaan raja ylitetään reitillä moneen otteeseen.

Reitin kulku:

Aluksi ajetaan Ratatietä alikululle, sillan yli  Heurekan taakse ja  sitten oikealle  Keravanjoen etelän puoleiselle (Helsingin puoleiselle) rantareitille. Viime vuotisesta poiketen seurataan Keravanjoen Helsingin puoleista rantaa Kirkonkyläntielle asti. Reitti seuraa muuten Keravanjokea melko yksiselitteisesti, mutta Helsingin pitäjän kirkolle vievän ylikulkusillan kohdalla se kaartaa pariin otteeseen hieman poispäin joesta. Risteyskohdissa pitäydytään aina mahdollisimman oikeanpuoleisella reitillä (ts. mahdollisimman lähellä jokea). Joen vartta seurataan Kirkonkyläntielle asti (asfaltoitu tie). Kun on päästy Kirkonkyläntielle, ylitetään Keravanjoki vanhaa siltaa pitkin ja jatketaan vasemmalle Vanhalle Tuusulantielle.

Pyörätietä jatketaan suoraan ohi Tapaninkyläntien ja Vanhan Tuusulantien risteyksen (liikennevalot). Tässä kohtaa Vantaanjoki ja Keravanjoki risteävät.  Pian  risteyksen jälkeen on käännös vasempaan, Vantaanjoen Helsingin puoleista rantaa kohti Haltialaa menevälle kevyen liikenteen väylälle. Reitti tekee täyden silmukan kaartuen vasempaan.

Nyt vain seurataan tietä ensin Haltialan tilalle (jossa tie tekee mutkan vasempaan) ja sitten vain ajetaan suoraan. Tie (joka Haltialan tilalta eteenpäin on nimeltään Kuninkaantammentie) kulkee peltojen ja metsikköjen halki päätyen ensin Pitkäkosken ulkoilumajalle. Majan kohdalla on autoja varten puomi, joka ohitetaan. Tästä eteenpäin tie jatkuu asfaltoituna; vasemmalle jää vesilaitoksen tiloja.

Asfaltoitu osuus Kuninkaantammentiestä päättyy Hakuninmaantien risteykseen, joka ylitetään (varoen) ja jatkuu hiekkatienä Hämeenlinnantien ylittävälle kevyen liikenteen sillalle. Silta ylitetään ja jatketaan omakotialueen halki Palotielle.  Kun tullaan risteykseen, jossa on paloasema, käännytään oikealle.

Palotie yhtyy Vanhaan Kaarelantiehen, jota käännytän oikealle. Varsin pian vasemmalle kääntyy Vaskipellontie, jolle käännytään. Vaskipellontien päässä alkaa kevyen liikenteen väylä, jota ajetaan suoraan, kunnes tullaan Myyrmäen reunalle. Tästä pitäisi vielä löytää tiensä Rajatorpantien eteläreunaa kulkevalle pyörätielle. Sitä vain ajetaankin sitten suoraan, kunnes saavutaan Myyrmäen toimipisteeseen.

5. Myyrmäki- Leppävaara n. 8 km 14:00-14:30 (sama kuin viime vuonna)

Lähtöpiste: Leiritie 1, parkkipaikka. Paikalla viimeistään 13:45.

Yleiskuvaus:

Reitin lähtöpisteenä on Leiritie 1 toimipisteen edustalla oleva fillarien säilytysalue. 

Reitti kulkee Rajatorpantietä seuraten Hämevaaraan, josta käännytään etelään. Sitten ajetaankin melko suoraan, kunnes päädytään Leppävaaraan.

Etappi 5 Kevyen liikenteen reittioppaassa (http://kevytliikenne.ytv.fi/#mapcenter%28point*2546038*6681250%29mapzoom%286%29from%28address*Leiritie%201%2C%20Vantaa%29to%28address*Vanha%20Maantie%206%2C%20Espoo%29via%28%28point*2544863*6682983%29%28point*2544766*6682241%29%28point*2545106*6679109%29%28%29%28%29%29)

Reitin kulku:

Leiritieltä  lähtiessä ylitetään ensin Rajatorpantie, koska pyörätie kulkee tien pohjoispuolella.  Käännytään vasempaan ja ajetaan Rajatorpantien suuntaista pyörätietä Vihdintien risteykseen. Risteys alitetaan alikulun kautta; risteyksen kohdalla pyörätie tekee pienen koukkauksen oikealle alikulullle ja alikulun jälkeen palaa taas Rajatorpantien tuntumaan.

Rajatorpantietä jatketaan kunnes saavutaan (n. 2,5 km matkan jälkeen) kevyen liikenteen silalle, joka ylittää Rajatorpantien (pienen mäennyppylän laella). Silta ylitetään (käänytään siis vasemmalle) ja sen jälkeen jatketaan suoraan.

Saavutaan Viikatetie-nimiselle asuinkadulle. Ajetaan suoraan sen päähän, Hämeenkyläntien risteykseen. Ylitetään Hämeenkyläntie ja käännytään vasemmalle, kohti liikenneympyrää, jossa näkyy ESPOO-kyltti.

Liikenneympyrästä jatketaan viistosti oikealle ja jatketaan eteenpäin Hämeenkyläntietä kunnes se päättyy moneen suuntaan haarautuvaan risteymäkohtaan. Jatketaan viistosti vasemmalle Lintuparventietä.

Lintuparventie päättyy myös monen tien risteykseen. Jatketaan viistosti oikealle Lintuvaarantietä.  Sitä sitten posotetaankin suoraan aina Vanhan maantien risteykseen asti (ts. Leppävaaran Gallerian kohdille). Lintuvaarantielle tultaessa pyörätie siirtyy varsin pian tien vasemmalle puolelle menosuuntaan nähden. Vasenta puolta voi jatkaa Vanhan maantien risteykseen asti, mutta jo sitä ennen on mahdollista vaihtaa tien oikealle puolelle,  kun siellä alkaa pyörätie.

Vanhan maantien risteyksessä käännytään vasemmalle. Metropolian Leppävaaran toimipiste on risteyksestä vajaan 300 metrin päässä, kulkusuuntaan nähden tien vasemmalla puolella.

6. Leppävaara- Vanha viertotie n. 7 km  14:45-15:15

Lähtöpiste: Vanha maantie 6, sisäpiha. Paikalla viimeistään 14:30.

http://pk.hsl.fi/#from(address*Vanha%20Maantie%206%2C%20Espoo)to(address*Vanha%20Viertotie%2023%2C%20Helsinki)mapzoom(5)mapcenter(point*2546999*6678106)via((point*2546493*6677549)()()()())

Reitin lähtöpisteenä onLeppävaaran toimipisteen (Vanha maantie 6) edusta / sisäpiha. Reitin alkuosa on sama kuin 2010, mutta Tarvon siltojen jälkeen käännytään vasemmalle, ei oikealle.

Lähdettäessä käännytään Vanhaa maantietä oikealle ja heti seuraavassa risteyksessä niin ikään oikealle Ratsukadulle - se alittaa Turuntien ja kulkee Sellon kauppakeskuksen sivuitse. Kannattaa pysytellä Ratsutiellä menosuuntaan nähden oikealla puolella.

Ratsutietä ajetaan päähän asti Leppävaarankadun risteykseen. Leppävaarankatu ylitetään ja pyörätietä käännytään ensin oikealle ja heti seuraavassa risteyksessä vasemmalle Huvilinnanmäelle, joka päättyy Huvilinnanaukioon. Aukiolta käännytään viistosti oikealle ja laskeudutaan Säterintielle, joka ylitetään.

Käännytään vasemmalle ja jatketaan Säterintietä menosuuntaan nähden vasemalla puolella kulkevaa pyörätietä pitkin. Tie alittaa Kehä I:n.

Jatketaan suoraan eteenpäin. Säterintiestä erkanee Itsehallintotie muutaman sadan metrin päässä Kehä I jälkeen - pyörätie jatkuu kuitenkin luontevasti suoraan, hieman oikealle kaartaen.

Itsehallintotieltä käännytään oikealle Itsehallintokujalle, jonka kautta pääsee Turunväylän alittavaan tunneliin. Tässä kannattaa olla tarkkana, ettei aja ohi. Keltaiset kevyen liikenteen viitat opastavat Tarvaspäähän.

Aaltopeltiputkella vuorattu alikulku saattaa näyttää viemärinaukolta, mutta sen kautta päästään Turunväylän toiselle puolelle. Alituksen jälkeen tietyöt jatkuvat, mutta seurataan Tarvaspään viittoja.

Reitti kulkee Turuväylän vieressä ohi Tarvaspään. Vasemmalla puolen Turunväylä ja tietöitä, oikealla kulttuurimaisemaa. Kannattaa katsoa ettei ajaudu liittymästä moottoritielle...

Tarvaspään ohituksen jälkeen siirrytään puusiltaa pitkin Tarvoon. Sillan jälkeen on pieni nousu ja käännös oikealle. Hetken päästä on toinen silta, joka niin ikään ylitetään ja päädytään Munkkiniemen reunalle (Lankiniemeen).  Sillan jälkeen käännytään 2010 reitistä poiketen vasemmalle.

Jatketaan asfalttietietä viistosti oikealle jonkin matkaa, kunnes vasemmalla näkyy pyörätien merkki ja hiekkapintainen pyörätie.  Jatketaan sitä suoraan puistoalueelle, joka päättyy Munkkiniemen puistotien päähän.

Tästä lähdetään vasemmalle, kunnes päädytään Turunväylän ylittävälle sillalle (kaartuu hieman vasempaan). Silta ylitetään ja päädytään Munkkivuoren puolelle.

Jatketaan oikealle Munkkivuoren ostoskeskukselle asti. Ylitetään Huopalahdentie liikennevaloista ja jatketaan vasempaan (pohjoiseen) Huopalahdentien suuntaista pyörätietä pitkin. Ajetaan suoraan Vanhan viertotien risteykseen asti.

Siinä se on, olet perillä!

Bonusetappi:  Bulevardi (Ruoholahti) - Vanha viertotie n. 8,5 km 14:30-15:15

Lähtöpiste: Bulevardi 31, sisäpiha.

Bonusetappi toteutetaan vain, mikäli osallistujia on. 

http://pk.hsl.fi/#mapcenter(point*2550449*6675323)mapzoom(6)from(address*Bulevardi%2031%2C%20Helsinki)to(address*Vanha%20Viertotie%2023%2C%20Helsinki)via((point*2550689*6673824)()()()())

Varustus

Tietysti fillari. Mutta sen lisäksi...

Päälle säänmukainen varustus. Myös kypärä, vaikka lainattu sellainen, on hyvä tällä reissulla olla, vaikket sitä muuten käyttäisikään (ei haljenneita kalloja, kiitos). Punaiset, keltaiset tai muuten näkyvät vaatteet eivät ole pahitteeksi, jos sellaisia löytyy. Karnevaalihenkikään ei ole kiellettyä.

Evästä mukaan. Etappien päätepisteissä on tarjolla pientä evästä ja maalissa salaattilounas, mutta jokaisen kannattaa ottaa mukaan myös jotain omaa energiaevästä (suklaata tms.) sekä riittävästi vettä tai muuta juotavaa. Aamulla on myös syytä nauttia riittävän tuhti aamupala.

Miten ajetaan

Reitin ruuhkautumisen välttämiseksi reitti ajetaan  ryhmissä, jotka lähtevät liikkeelle n. 2 minuutin välein.

Reittimestareina toimivat ainakin Antti Pönni ja Juhana Kokkonen. Yksi reittimestari ajaa aina ykkösryhmän kärjessä näyttämässä tietä ja toinen varmistelee keskellä tai loppupäässä. Häntäpään valvoja tulee viimeisenä ja varmistaa, ettei kukaan ole jäänyt matkalle.

Ryhmän mukana ei ole pakko roikkua, jos vauhti tuntuu liian kovalta, mutta häntäpään valvojan taaksekaan ei kannata jättäyttyä.

Reittien ajoajat on laskettu 15 km/h keskinopeuden mukaan, mikä vastaa rauhallisen sunnuntaipyöräilijän vauhtia.

Jos tiedät jaksavasi hieman vauhdikkaampaa menoa (joka tällä reitillä tarkoittaa korkeintaan n. 20 km/h keskinopeutta, eli ei mitään aivan valtavaa vauhtia) kannattaa sinun lähteä alkupään ryhmässä. Jos taas ajelet rauhallisemmin, on loppupään ryhmä parempi. Näin vauhdikkaat eivät aja hitaita kiinni, vaan ryhmät pysyvät erillisinä.

Jos haluat paahtaa todella lujaa veren maku suussa, niin sekin on mahdollista, mutta tällöin sinun on ajettava ensimmäisen ryhmän edellä omin neuvoin. Varmista tällöin, että reitti on sinulle selvä.

Ajaessa huomioitavaa

Tour de Metropolia kulkee pääosin yleisillä kevyen liikenteen väylillä ja lyhyitä pätkiä myös vähän liikennöidyillä kaduilla ja teillä. Reitillä on paikoin myös kapeita kohtia, mutkia, alikulkutunneleita ja tienylityksiä.

Reitillä pitää siis varoa kaikkia niitä asioita, joita tavallisestikin pyöräteillä kohtaa: pyörätielle pysäköityjä autoja, risteyksistä ja pihoilta pyöräilijää huomaamatta singahtavia autoja, tietöitä, roskalavoja, jne. Lisäksi ovat vastaantulevat ja edessä ajavat pyöräilijät, sekä jalankulkijat. Jalankulkijat voivat olla koiranulkoiluttajia, sauvakävelijöitä, seisoskelijoita, ihmettelijöitä, bussin odottelijoita, jne.

On hyvä muistaa se perussääntö että on neljä suuntaa, johon jalankulkija ei näe: eteen, taakse, oikealle ja vasemmalle. (Niin, ei edes eteensä. Ihmiset katsovat kävelleessään usein omia jalkojaan tai kaveriaan, eivätkä useinkaan huuomaa pyöräilijää edessään.)

Kellonsoiton jalankulkija kuitenkin saattaa kuulla, joten kelloa kannattaa käyttää - mahdollisista mulkoiluista huolimatta. Myöskään lamput (tai mitkä tahansa näkyvyyttä vähänkin lisäävät asiat) eivät ole turhakkeita päivänvalossakaan.

Jos edessä näkyy koira ja ihminen eri puolilla tietä, yhdistää näitä kahta todennäköisesti tien poikki kulkeva hihna, vaikka sitä ei heti erottuisikaan.. Kello vain soimaan hyvissä ajoin.

Toinen asia, joka erottaa Tour de Metropolian tavallisesta pyöräretkestä, on ajo ryhmässä. Ajaessa tulee siis varoa erityisesti edessä ajavan äkillisiä hidastuksia ja jarrutuksia. Erityisen tarkkana on syytä olla alikulkutunneleissa, joissa voi olla vastaantulijoita ja joiden jälkeen saattaa olla yllättävä nousu tai käännös, joka voi hidastaa edellä ajavan vauhtia. Eli tunneliin kannattaa ajaa alun alkaenkin hieman perusvauhtia hitaammin.

Eli välttäkää mahdollsuuksien mukaan äkkijarrutuksia, ennakoikaa tilanteet ja antakaa takana tulevalle merkki aikomuksistanne (ainakin käsimerkki käännyttäessä). Ja kilisyttäkää surutta kelloa.

Törmäilyn välttämiseksi myös suuria nopeuksia kannattaa välttää.

Huoltoauto

Kuljettajana Sampo Tanskanen (Hämeentien siviilipalvelusmies)

Puhelinnumero [tulee wikiin / ilmoitetaan osallistujille]

Aikataulu (noin-aikoja)

9:00                                               Lähtö Hämeentieltä

9:15 -10:00       Vanha viertotie 23, Helsinki (Metropolia sote,

10:30 - 10:45   Hämeentien toimipiste (Hämeentie 161, Helsinki sisäpiha / parkkipaikka)

11:15-11:30     Liikuntamylly (Myllypurontie 1, Helsinki, parkkipaikka)

12:15-12:30     Tikkurilan toimipiste (Vantaanaukio, pääoven edusta)

13:45-14:00     Myyrmäen toimipiste (Leiritie 1, Vantaa)

14:30-14:45     Leppävaaran toimipiste (Vanha maantie 6, Espoo, sisäpiha)

15.15-15:45     Vanha viertotie 23

Varustus

Välipalaa ja varajuomaa (myös omat vedet / välipalapatukat tms. syytä olla mukana)

Paidat (paidan voi kuitata etapeilla)

Pumppu ja huoltovälineitä

Mahdollisesti varafillari


Saunominen yms. Vanhalla viertotiellä

Tour de Metropolian päätteeksi on mahdollisuus saunomiseen ja pulahdukseen Vanhan viertotien terapia-allasosastolla (kroppa kaivanneekin hieman terapiaa)

Metropolian puolesta Vanhalla viertotiellä on tarjolla pientä salaattityyppistä purtavaa. Sodexholla ei ole anniskeluoikeuksia, joten saunaoluet/-siiderit halukkaiden on hankittava itse. Lasipulloja allasosastolle ei saa viedä, joten vaihtoehdot ovat tölkki tai muovipullo.

Saunaan tarvitaan oma pyyhe ja uima-asu, sekä omat peseytymistarvikkeet.

Jotta tavaroita ei tarvitsisi kuljetella ympäri reittiä, on seuraavanlaisia mahdollisuuksia:

•                 Vanhalta viertotieltä lähtevät voivat jättää tavaroitaan sinne säilytykseen.

•                 Myös huoltoauton kyytiin voi antaa kohtuullisen määrän tavaraa

•                 Saunajuomat voi myös ostaa reitin päätteeksi Munkkivuoren ostoskeskuksesta: reitti kulkee ostoskeskuksen ohi. Ostoskeskukselta Vanhalle viertotielle on matkaa n. 1 km.


Bulevardilta tulijat (bonusetappi)

Bulevardilta tulevat, ilmoittautukaa Antti Pönnille <antti.ponni@metropolia.fi> , niin tiedetään kuinka monta on tulossa ja voidaan koordinoida että kaikki ovat mukana.  Bulevardilta tulijat ajavat etapin omatoimisesti. Liikkeelle kannattaa lähteä n. klo 14:30 ja tapaaminen Bulevardin sisäpihalla (pyörätelineiden luona) n. 14.15.  Pyöräilyn ja kävelyn reittioppaan reittiehdotus löytyy wikistä.

  • No labels
You must log in to comment.